Domeniul materialelor medicale este foarte important in cadrul general al stiintei materialelor. Diferite biomateriale si implante au fost dezvoltate recent, iar tendinta este de a dezvolta aceasta directie printr-o abordare interdisciplinara. Pe de alta parte in domeniul sanatatii se impune din ce in ce mai mult principiul rentabilitatii tratamentelor si interventiilor chirurgicale, inclusiv in cazul celor care impun utilizarea unor implante ortopedice. Una din cele mai dinamice ramuri ale chirurgiei ortopedice este chirurgia fracturilor din zona picior-glezna, numarul pacientilor fiind in crestere. Exista in mod clar o tendinta de a utiliza implanturi bioresorbabile in chirurgia fracturilor osoase, dar produsele comerciale de acest tip pentru chirurgia fracturilor din zona picior-glezna nu au demonstrat un avantajul clinic clar.

Conform observatiilor clinice din literatura de specialitate, implanturile resorbabile din PLLA nu au proprietatile mecanice necesare, rata lor de degradare este prea rapida si genereaza reactii de corp strain. Aliajele de magneziu bioresorbabile candideaza cu sanse mari pentru dezvoltarea de implante resorbabile pentru chirurgia fracturilor din zona picior-glezna, pentru ca raspund acestor cerinte: biodegradabilitate, proprietati mecanice mai bune, si rata de degradare scazuta.

Proiectul BIOMAGIA este propus de un consortiu interdisciplinar, format dintr-o universitate, doua institute de cercetare si doua IMM-uri: UPB–stiinta materialelor/biomateriale; INOE2000–fizica/acoperiri biocompatibile; IBPC–biologie/testarea biocompatibilitatii materialelor de implant; R&D–industria de materiale/turnarea materialelor, prelucrarea materialelor metalice; MOV–industria de dispozitive medicale/medicina, instrumente si implanturi pentru chirurgia ortopedica.

Proiectul va contribui la cererea majora existenta in chirurgia ortopedica privind noi implanturi care sa fie resorbite in corpul uman dupa remodelarea tesutului osos fara a genera reactii adverse, prin dezvoltarea de noi materiale de implant pe baza de magneziu din categoria aliajelor de magneziu fara aluminiu, cu proprietati specifice adaptate pentru utilizarea implanturilor obtinute in chirurgia fracturilor din zona picior-glezna. Pentru a atinge acest obiectiv, vor fi abordate atat probleme privind biomaterialele si tehnologiile de obtinere si prelucrarea acestora, iar selectia acestora se va face dupa ce vor fi efectuate cercetari pentru a elucida corelatia dintre compozitia chimica a aliajelor de magneziu, aspectele microstructurale, tehnicile de procesare, modificarile de suprafata care pot modula rata de biodegradare, in relatie cu procesele de coroziune in vitro si in vivo, eliberarea de hidrogen, legatura dintre resorbtia implantului si regenerarea osoasa. Barierele actuale (lipsa unor aliaje de magneziu comercializate ca materiale de implant, dificultati tehnologice privind elaborarea, turnarea si procesarea aliajelor de magneziu; relativ putinele date stiintifice certe referitoare la rata de degradare a aliajelor de magneziu in organismele vii, mecanismele de coroziune, eliberarea de hidrogen si toxicitatea) pot fi depasite.

Obiectivul final al proiectului va fi dezvoltarea unui prototip de un implant utilizabil in pentru chirurgia piciorului-gleznei, cu un design nou, executat dintr-un aliaj de magneziu bioresorbabil si cu o suprafata modificata prin depunerea de straturi bioactive. Consortiul reuneste cercetatori de renume din diverse domenii: cadre didactice si cercetatori din domeniul stiinta materialelor si inginerie mecanica, fizicieni si experti in ingineria suprafetei, biologi specializati in testele de biocompatibilitate, medici specialisti din domeniul chirurgiei ortopedice.